Да изпитваш и да получаваш любов е една от целите и съкровените желания, които фигурират в списъка на всеки човек. Любовта е емоция, която е в състояние и да ни издигне до неподозирани висини, и да ни забие безпощадно в земята.


Но кой е ключът към безоблачното и здравословно изживяване на любовта? Неминуемо това е осмислената, зряла връзка с човек, който споделя вашия мироглед и който приема идентичността ви такава, каквато е. В мига, в който осъзнаете важността на това връзката ви да не е просто факт, а да е здравословна, то едва тогава бихте могли да се насладите в максимална степен на любовта в чистите й форма и вид. Един от начините да постигнете това, е да разгадаете как партньорът ви предпочита и желае да бъде обичан. Защо това е важно?

Хората сме различни, това е неоспорим факт. Твърде често тези различия лежат в основата и на начините, по които даваме любов и, респективно, очакваме да получим. Ключът към сърцето на някого е да му дадете онова, от което той самият има нужда. Съвсем естествено, би трябвало да очаквате същото в замяна.

На помощ тук идва книгата на Гари Чапман, озаглавена „Петте езика на любовта“. В нея начините, по които любовта би могла да бъде демонстрирана и доказана, са разделени условно в пет категории и психологът твърди, че бихте могли да вместите всекиго поне в една от тях, самите себе си включително.

Според Чапман, разбиранията за това да си обичан, попадат в следните разграничения: чрез думи на потвърждение, физически допир, качествено прекарано време, жестове и действия и даравянето на подаръци. Нека разгледаме накратко всеки един от тези „езици на любовта“.

Под „думи на потвърждение“ се разбира човешката необходимост често да чува неща, които му доказват и засвидетелстват чувствата към самия него. Ако партньорът ви е такъв човек, то би било добре да се стараете отвреме-навреме да му напомняте устно или чрез текст какво е той за вас и защо го/я обичате.

Физическият допир е езикът на любовта на онези, за които е важна демонстрацията на отношенията, било чрез прегръдка, целувка, държане на ръце, масаж.

Под качествено прекарано свободно време се разбира време, в което да се впуснете в активност, която е особено приятна за единия или и за двамата. Хората, за които това е важно, не се задоволяват само и единствено от пиене на кафе и разходка в парка. Вложете малко повече старание следващия път, когато планирате срещата си, и впуснете половинката си в някаква интересна и стимулираща активност.

Жестовете и действията са важни за онези, за които думите са просто пълнеж. На тях вие доказвате любовта си чрез онова, което правите – думите остават на доста заден план за тях.

Под даряване на подаръци не се разбира само материалните такива. Тук идеята е да откриете кое е ценно за вашия човек и да се постараете да му го предоставите. Вслушвайте се всеки път, когато ви разказва за нещо, което обича или иска и сами ще се насочите с какво да го/я изненадате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.