Самоизолацията насажда определени навици и променя интересите на хората. Поръчваме храна онлайн, играем спорт чрез видеоконференции и много често си мием ръцете. Но когато пандемията приключи, какви навици – добри и лоши – ще останат при нас?

Здраве и хигиена

Коронавирусът напомни на хората колко е важно да се грижат за собственото си здраве. Един от основните компоненти на тази концепция е хигиената. Българите са отговорни за измиването на ръцете си, опитвайки се по-малко да докосват очите, устата и носа си. Сега много хора дезинфекцират апартаменти, обработват дръжките на вратите, редовно почистват обувките и мият подове.

Входовете и магазините също се третират с дезинфектанти. Хората носят маски, използват ръкавици и се опитват да плащат възможно най-малко в брой, за да могат да поддържат връзка с външни лица възможно най-малко.

Уважаване на чуждото пространство

По време на пандемия във всички магазини има маркировка пред касата, призовавайки купувачите да стоят на опашка на разстояние един и половина метра един от друг. Пешеходците, стоящи на прелеза, не игнорират същите правила.

Всички се озовахме в ситуация, в която някой започва да кашля или киха в метрото, без да закрива устата си. Това е не само неприлично, но и опасно. Тъй като коронавирусът се предава чрез въздушни капчици, тези хора ще разберат, че винаги трябва да закривате устата си, докато кашлят или кихат.

Купуване на продукти онлайн

Режимът на самоизолация позволява на хората да отидат до най-близкия магазин за хранителни стоки без пропуск. Но някои граждани се страхуват отново да тръгнат по улицата, затова избират онлайн магазини и доставка до дома както на хранителни продукти, така и на готови храни от https://www.foodpanda.bg/contents/grocery-delivery-sofia. Куриерите носят всичко – от храна до батерии, чорапогащи и дъвки.

Вълнението помага на съответните услуги да се развиват по-бързо, тоест е малко вероятно да имат недостиг на стоки. Може би след пандемията хората ще продължат да избират онлайн услуги, а не да пазаруват. Особено след като все повече хора купуват храна онлайн.

Запаси за домашна храна

Когато коронавирусът стигна до нас, хората изпаднаха в паника, и започнаха да купуват необходими стоки от страх от дефицит. Списъкът включва зърнени храни, консерви, тоалетна хартия и т.н. Това позволи да се натрупа определен запас от продукти, в случай че те поскъпнат.

Вероятно навикът да държим вкъщи пакети храни и консерви в резерв ще остане дълго време.

Образование и видео комуникация

Часовете в училищата и университетите или са отменени, или са прехвърлени в онлайн. Сега учениците седят на видео комуникация, изпращат домашни задачи на учителите по пощата и получават същите знания като в класната стая. Този формат ще позволи на дори по-възрастните учители да овладеят новите технологии и впоследствие да ги възстановят до съвременните стандарти за смесено обучение. Това е комбинация от „семинари на живо“, часове за дистанционно обучение и независимо изучаване на материали.

Хората в условия на самоизолация са физически неспособни да организират лични срещи, тоест да се видят приятели е проблем. За да компенсират липсата на комуникация, те използват различни месинджъри, включително такива с поддръжка на видеоконференции.

Самотата – травмата на 21 век

Тази карантина, особено след като трае толкова дълго, трябва да се разглежда като психологическа травма, която всички получаваме по един или друг начин. Това явление е безпрецедентно, неслучайно мнозина го определят като разновидност на третата световна война.

Такъв житейски формат няма да остане без последствия. Дори при външното спокойствие на хората съществуващият начин на живот ще доведе до куп проблеми. Сред тях е доста неприятно неврологично заболяване на интимофобия. Това е такава болест на XXI век – страхът от всякакви близки отношения и не става въпрос само за секс.

Психологически карантината е токсична за социалната психология на хората, защото нашият народ се оплаква толкова много, че им липсва жива комуникация, че хората наоколо са студени, че няма приятелство, че е трудно да се намери любовта, че ги  измъчва самотата. Оказва се, че този коронавирус го усилва десетки пъти и подигравателно казва на хората, които страдат от самотата, че всичко е наред, че трябва да страдате.