Независимо дали пазарувате подарък за любимия човек или подарък за себе си, има много възможности, когато става дума за златни пръстени. Можете да изберете да закупите жълто злато, бяло злато или дори 9 каратово злато.

Бяло злато срещу жълто злато

Изборът на правилния метал за вашия сватбен пръстен може да бъде трудна задача. Трябва да имате предвид редица фактори, от вашите лични предпочитания до най-новите модни тенденции.

Като за начало има много различни видове злато, от които да избирате. Можете да избирате между 10K, 14K и 18K. Ще трябва също така да помислите за тена на кожата и начина си на живот, за да определите кой тип метал е подходящ за вас.

Ако водите активен начин на живот, може да помислите за бели метали. Те са по-неутрални и може да са по-подходящи за вас. Въпреки това, ако имате чувствителна кожа, може да искате да избягвате метали със съдържание на никел.

Въпреки че жълтото и бялото злато са добър избор, трябва да изберете правилния метал за вас. Не е толкова трудно, колкото изглежда. И двете имат няколко предимства.

Бялото злато е много по-издръжлив метал. Това е благодарение на процеса на родиево покритие. Родият е твърд метал, който осигурява допълнителна защита на златото. Този процес може да е скъп. Ако искате да избегнете родия, можете да изберете сплав без никел.

Жълтото злато има по-традиционен златен вид. Въпреки това е по-податлив на драскотини и вдлъбнатини. Може да се наложи да полирате пръстена си от време на време, за да изглежда най-добре.

18 каратово бяло злато

Сред популярните метали за годежни пръстени най-търсено е бялото злато. Има класическа визия, която се съчетава с други бижута. Бялото злато също е по-малко склонно към окисление и следователно изисква по-малко поддръжка.

Когато става въпрос за избор на материал за пръстени, трябва да имате предвид цената, твърдостта и цветовия тон на материала. Теглото на пръстена също ще е от значение. Трябва също така да знаете, че цветът на метала може да бъде повлиян от абразиви и агресивни химикали. Важно е да занесете пръстена в магазин за бижута, който да постави правилно скъпоценните камъни.

Когато пазарувате пръстени от бяло злато, не забравяйте да намерите каратовото число. Числото карат показва колко чисто е съдържанието на злато. Разликата в карата ще повлияе на това как изглежда бялото злато. Каратът също се използва за определяне на стойността на метала.

14k бяло злато е направено с 58% злато и 41,7% сплави. Тази сплав е по-здрава от 18k злато. Освен това е по-добър избор за хора, които имат алергии към метали. Също така е по-издръжлив.

Когато сравните пръстени от 18k бяло злато и пръстени от 14k бяло злато, ще видите, че първите са по-малко податливи на окисляване. Освен това може да се полира по-лесно, за да се премахнат драскотини и малки вдлъбнатини.

9kt бяло злато

Изборът на златни пръстени от 9kt бяло злато може да бъде чудесен избор за всеки, който търси пръстен издръжлив във времето.  Ако сте с ограничен бюджет, това е чудесен начин да си купите пръстен. Също така е добър избор за специални поводи, като сватби.

Бялото злато е сплав от злато и други метали, обикновено паладий. Известно е, че тези сплави са по-издръжливи от среброто. В допълнение, те могат да устоят на надраскване и промени във формата. Освен това са по-достъпни от платината.

За да запазите пръстена от бяло злато в най-добрия си вид, добра идея е да го поддържате чист. Това може да стане с помощта на кърпа за полиране на бижута. Въпреки това може да се наложи пръстенът да не влиза в контакт с парфюми и други химикали. Това може да предизвика реакции и в крайна сметка да доведе до щети.

Ако сте алергични към никел, има бижутери, които могат да използват хипоалергенно покритие. Това ще запази пръстена ви по-бял за по-дълго време. Въпреки това е важно да се отбележи, че покритието от родий може да се износи от повърхността. Може обаче да се приложи отново по-късно.

Важно е да се грижите добре за пръстените си от 9kt бяло злато. Те трябва да се полират и почистват често, за да изглеждат добре.