Сутринта е онова време от деня, в което имаме няколко свободни минути преди старта на многобройните задачи, които бихме могли да посветим изцяло на себе си.


Психолозите и менторите по личностно развитие са единодушни – от ключово и съществено значение е човек да отделя лично време в началото на деня си, за да се настрои на творческа или продуктивна вълна. Избягвайте да спите повече и да се лишите от времето, в което да останете насаме с мислите си – това би бил един наистина стресиращ начин да започнете ежедневието.

Ето кои са онези утринни ритуали, които биха подействали изключително ползотворно и енергизиращо както на физиката, така и на психиката ни.

Не пропускайте първата чаша кафе

По света пиенето на кафе вече отдавна не е само средство за разсънване и събуждане – да пиеш кафе е ритуал, който задава определени настройка и нагласа към предстощия ден. Отделете време от сутринта си, в което да си направите наистина превъзходна чаша кафе и да се настаните в любимото си местенце от дома. Останете насаме с мислите си и подредете предстоящите задачи в съзнанието си. Така безспорно ще си дадете един летящ старт за деня.

Водете си дневник

Мнозина психолози са изказвали мнение, че воденето на дневник би имало изключително ползотворен процес върху психиката, процесите по взимане на решение, самоанализата и способността да решаваме проблеми. Често умът ни е претоварен с редица проблеми и задачи, които изискват нашето разрешаване. Това, само по себе си, предполага пренапрягане от наша страна. За да си го спестим, експертите съветват да използваме дневника като средство за подреждане на мислите и приоритизиране на задачите и задълженията. Оставайки с впечатлението, че държим нещата под контрол и действаме спрямо предварително зададен план, то ние бихме се чувствали много по-обнадеждени, уверени и мотивирани да се заемем с работата си.

Ако имате възможност, прекарвайте време навън

Независимо дали ще изберете кратка тренировка на открито, или просто ще се разходите из квартала, пиейки сутрешното кафе, малко време, прекарано навън, ще ви даде необходимия енергиен тласък, за да се заемете с очакващите ви задачи през деня. Свежият въздух и движението ще ви енергизират и ще ви подействат изключително положително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.