За Рим, казват, че е „вечният град“. Италианската столица е чудна смесица от култура от най-висок ранг и отношение към живота, което не бихте могли да срещнете никъде другаде.


Италианците са толкова сърцати и гостоприемни, че Италия е място, в което спокойно бихте могли да се почувствате като у дома си. Столицата кипи от енергия и многообразие в културно отношение – талазите чужденци и туристи целогодишно заливат римските булеварди и малки улички. Ако ви предстои пътешествие до града на императорите, днес сме ви подготвили един малък пътеводител, който ще ви ориентира за това как максимално добре да оползотворите времето си там. Ако пък нямате планове да отскочите до Рим, вероятността това да се случи в най-скоро време, е наистина голяма.

Колизеума

Императорската арена е невероятна римска забележителност. В никакъв случай не бива да пропускате да посетите този културен монумент.

Колизеума посреща милиони посетители годишно. Отворен е за посещение и отвътре – всеки може да се разходи из това величествено здание и да усети мощта и енергията на гладиаторските боеве. Малко известен факт е, че, преди да се превърне в арена на жестоки сблъсъци, Колизеума е служил като своеобразен театър, на чиято сцена се е развивала римската драматургия.

В непосредствена близост бихте могли да посетите и Римския форум – възхително възвишение, изкачвайки се по което, ще усетите и величието на императорите от онази епоха.

Ватикана

the creation of man

Да се озовете в Рим и да не отделите няколко часа за посещение на ватиканските музеи е наистина пропилян ценен шанс да се докоснете до някои от най-великите творения в световната история.

Музеите на Ватикана представляват стаи, помещение и цели зали, които приютяват шедьоврите на италианския и, като цяло, човешкия архитектурен и изобразителен гении. Там е изложен труда на творци като Рафаело и Микеланджело – с нищо не би могло да се опише възхищението и удивлението при вида на Сикстинската капела.

Маршрутът на музеите води до базиликата „Св.Петър“ – най-голямата римокатолическа катедрала в света. Дъхът спира при вида на величието и епохалността на тази религиозна сграда. А вътре се помещава и известната „Пиета“ на Микеланджело.

Фонтанът „Ди Треви“

di trevi in rome

В центъра на Рим съществува едно райско кътче – фонтана „Ди Треви“. Ако посещавате Рим в не толкова туристически сезон, вероятно бихте имали възможността да се насладите на този прекрасен огромен шадраван, без да е необходимо да си проправяте път сред множеството хора, които искат да го видят.

Легендата гласи, че всеки, който хвърли монета с гръб към фонтана, си гарантира завръщане във Вечния град възможно най-скоро.

Ресторант на открито, предлагащ италианска кухня

И, накрая, нещичко за любителите на вкусната храна. Все ще дойде момент, в който, пренаситени от култура и забележителности, ще пожелаете да спрете и да отдъхнете. Какъв по-добър начин от това да се насладите на нещо вкусно за похапване? Седнете навън, усетете динамиката на града и си поръчайте порция италианска паста или пица.

Няма нищо по-италианско от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.