Инверторните климатици са чудесен вариант по много причини. Освен че са енергийно ефективни, те са и екологични и рентабилни. Те са по-тихи от традиционните климатици, което ги прави идеални за тихи стаи. Това също е чудесен вариант за любителите на тишина и спокойствие.

Енергийна ефективност

Енергийно ефективните инверторни климатици имат няколко предимства пред традиционните климатици. Инверторната технология помага за пестене на енергия и поддържа постоянна температура през целия ден. Компресорът на инверторния климатик остава включен, когато стайната температура се повиши и се изключва автоматично, когато температурата спадне. Тази технология пести енергия, тъй като компресорът е включен само когато е необходим.

Инверторните климатици имат компоненти с променлива скорост, което им позволява да бъдат по-енергийно ефективни от конвенционалните климатици. Те могат да охладят стая от 200 до 550 квадратни фута. Те имат SEER рейтинг 17 и са по-тихи от конвенционалните системи. В сравнение с конвенционалните променливотокови системи, инверторните модули могат да ви спестят време и пари.

Инверторните климатици са по-добър избор за големи помещения и често използване. Те са по-скъпи днес, но ще ви спестят пари в дългосрочен план. Тези единици също са екологични.

Екологичност

Екологичните инверторни климатици са все по-популярен избор за собствениците на жилища в развиващите се страни. Тези климатици са високоенергийно ефективни и могат да намалят сметките за електроенергия с до 50%. Произведени са чрез модерна инверторна технология и са много надеждни, намалявайки шума и вибрациите. Компанията на Toshiba (в наши дни част от компанията за климатици Carrier) изобретява технологията на инверторните климатици през далечната 1980 г.

Технологията за задвижване с променлива честота (VFD) контролира скоростта на компресора въз основа на охлаждащия товар на помещението, осигурявайки комфортна стайна температура. Използваният екологичен хладилен агент е R410a, който е по-безопасен за озоновия слой от HCFC, намиращ се в конвенционалните климатици.

Екологичните инверторни климатици използват най-новите постижения в силовата електроника, за да осигурят енергийна ефективност. Те консумират по-малко електроенергия и са безопасни за жилищно окабеляване. Моторът на компресора на инверторен променлив ток автоматично регулира скоростта си в отговор на промените в температурата в помещението, което води до по-ниски сметки за електричество и подобрена енергийна ефективност.

Тишина и спокойствие

Инверторните климатици обикновено са по-тихи от конвенционалните модели. Потърсете модели, които имат ниски нива на шум и са лесни за използване. Много от тези модели могат да бъдат свързани към интелигентен дом. Можете дори да изтеглите приложение, за да контролирате процеса на охлаждане и отопление от вашия смартфон.

Инверторните компресори работят, като модулират скоростта на компресора, за да контролират охлаждащия капацитет. По този начин те могат да поддържат хладилника ви студен при 35 градуса, без да създават много шум. В сравнение с ротационните компресори, инверторните са и по-тихи. Все пак не забравяйте да проверите нивото на шума на устройството, което обмисляте, преди да направите покупката си.

Един популярен прозоречен климатик е инверторният Midea U, който е популярен модул с мощност 8000 BTU. Той е интелигентен и предлага функции като пълно затваряне на прозореца. Освен това има Wi-Fi и може да се управлява чрез дистанционно или гласово управление. Това устройство има и ниско ниво на шум, което е средно около 42 децибела. Някои потребители обаче отбелязват, че процесът на инсталиране на този модел не е толкова лесен, колкото се рекламира.