Мъжките часовници продължават да бъдат стилен аксесоар и показател за добър вкус. Ако решите да направите подарък часовник за вашия любим или близък човек, трябва да се ръководите от някои параметри за избор.

Не е лесно да вземете решение за избора на часовници, защото сега в продажба има толкова много различни видове и форми със собствени характеристики. Все още е по-лесно мъжът да направи избор въз основа на своите предпочитания, но жена, която иска да направи подарък на млад мъж, ще трябва внимателно да изучи стила и вкуса му, за да не сбърка. На какво да обърнете внимание при избора?

Механизъм

Днес най-често се срещат четири вида:

1. Механични. Този аксесоар може солидно да се нарече хронометър. Дизайнът се основава на вековния опит на човечеството в производството на високоточни механизми. Основният елемент продължава да бъде пружината на часовника, която изисква редовно навиване. Такива часовници не се нуждаят от допълнителни източници на енергия за работа и са напълно автономни. При правилна грижа те могат да служат десетилетия. Когато избира качествен часовник от този тип, неговият собственик теоретично може да го носи през целия си живот и дори да го предаде на по-младото поколение.

2. Кварцови. Електрониката замени подвижните части, зъбните колела и зъбните колела. В основата на този механизъм е високочестотен генератор с кварцов кристал, който подава електрически импулси към стъпаловидния двигател. Той изисква много малко ток, за да работи, така че този часовник се захранва от мъничка батерия, която издържа няколко години. Такива часовници обикновено са по-евтини от механичните часовници, въпреки че висококачествените имат значителна цена.

3. Електронни. Пълненето на тези устройства е набор от микросхеми, а информацията за времето се представя на електронен дисплей в цифрова форма. Обикновено такива часовници имат определен стил, противоположен на класическия. Лесната употреба, съчетана с широка функционалност, ги прави значителни конкуренти на аналоговите стрелкови.

4. Смарт часовници. Получили широко разпространение през последните години, заедно с модата и технологичния растеж. Те имат пълноценна софтуерна обвивка и всъщност са по-скоро многофункционално устройство, отколкото самия часовник, така че няма да бъдат включени в прегледа.

Стил

Стилът се разбира като външния вид на часовника. Традиционно е обичайно да се прави разлика между няколко основни стила, въпреки че понякога на пазара се появяват копия, които като експеримент комбинират характеристиките на няколко стила.

  1. Класика. Много механични часовници са направени в този стил. Отличителни черти – кръгла, по-рядко правоъгълна форма с гладки контури, на циферблата има цифри или часовници с цифри 12, 3, 6 и 9. Каишката обикновено е кожа или метал, размерът е малък, а корпусът е умерено дебел. В класиката подчертаното изпълнение на отделни елементи не се приветства. Просто умереността е основното мото на този стил. Именно към тази категория принадлежи подтип „часовници, изработени по поръчка“ – малки тънки устройства, отличаващи се с изящна простота.
  2. Casual. Всекидневният часовник може да има много общо с класическите, но те не са толкова строги. Основното нещо е лекотата на използване. Леко извита форма, уголемени елементи за по-голяма яснота и широка гама от каишки. Цветовете и материалът на корпуса не са ограничени от нищо. По-голямата част от ежедневния асортимент се състои от кварцови ръчни часовници с различни цени и качество.
  3. Спортни. Тази категория включва часовници, които са чужди на строгостта и изтънчеността. Повечето модели имат масивен корпус с изпъкнали копчета или корони, широки каишки или дори гривни, които удобно обхващат китките, големи цифри и надписи. Многофункционалността е стандарт сред спортните часовници. В допълнение към часовия циферблат може да има хронометър, прозорци за дата и час и други изкушения, например вграден барометър или крачкомер. Ако вашият мъж е спортист и обича екстремните преживявания, швейцарските часовници https://timedix.bg/swiss-military-hanowa са много подходящи за целта. Понякога стрелките се дублират с числа на електронния дисплей. Такива часовници не пасват на класически костюм, тъй като просто няма да се поберат под маншет на ризата. Много спортни часовници са оборудвани с удароустойчиви механизми и водоустойчивост.
  4. Оригинални. Екземпляри, в които всяка характеристика е доминираща. Например скелетен часовник има прозрачен циферблат и заден корпус, за да се вижда работата на механизма.

Материал на корпуса

Корпусите за часовниците най-често са от метал. Пластмасовите модели могат да бъдат както евтини, така и скъпи, тъй като пластмасата, използвана в тях, не отстъпва по свойствата си на метала. Обикновено електронните модели се правят с пластмасов корпус – те са леки по тегло и не корозират.

Каишка или гривна – кое е по-подходящо?

Когато избирате между каишка или гривна, трябва да разчитате само на вашия вкус. Най-практичният вариант е кожена каишка. Въпреки това ще трябва периодично да се сменя. Гривната има износоустойчиви качества. За да я освежите, е достатъчно да полирате материала. Основният недостатък е, че връзките не са трайни. Те се счупват лесно, така че търсете модели над средното ниво при покупка.

Вече знаете на какво да обърнете внимание и може да пристъпите към своя избор в https://timedix.bg/men-s-watches.