Има ли начин да пестим? Познато е на всички – списъкът с неща, от които имате нужда или просто желаете да притежавате, се удължава сякаш с всеки изминал ден. За сметка на това пък, простата аритметика ви показва, че личните ви финанси биха покрили едва половината.


Това особено много важи за онези периоди от годината, когато календарът е наситен с празници. Няма как – в днешното консуматорско общество жестът и вниманието към някого се изразяват в материална форма. Независимо от размера и стойността на подаръка, той, все пак, струва пари.

Вижте няколко лесни начина, които гарантирано ще сработят, ако искате да заделите някоя и друга сума.

Поканете приятелите си у дома на по чаша кафе

coffee at home

В часовете след работа или в почивните дни, всеки иска да се отдаде на малко блажено споделено време с близките си. Често тези срещи протичат в заведенията, където цените са завишени.

Случвало ли ви се е да се уговорите с приятели да се срещнете на по кафе, а, в крайна сметка, да си поръчате още няколко неща, които изначално не сте имали предвид? Разноцветните и апетитно изглеждащи менюта вършат чудеса в това отношение – едно разлистване е достатъчно, за да се подмамите по красиво оформените страници и да си поръчате напитки, за които не бихте се сетили. С това, обаче, набъбва и сметката ви.

Затова, за да не се лишавате от заслужените минутки на релакс и добра компания, ви предлагаме алтернатива – заложете на добро прекарано време у дома. Поканете близките си хора и им пригответе по чаша ароматно кафе. В крайна сметка, целта е пълноценното общуване, а не толкова съдържанието в чашата. По този начин вие, неусетно, ще спетите не малка сума, която иначе бихте прахосали по заведенията.

Плащайте сметките си онлайн

online payments

Всяко разхождане до разплащателен пункт – било то каса или универсален магазин с множество предлагани услуги вътре, предполага разсейване и разглеждане.

По пътя към мястото, където обичайно плащате сметките си, неминуемо ще минете покрай много магазини, чиито витрини биха могли да ви подмамят вътре. Човекът е устроен така, че е в пъти по-вероятно да купи нещо, ако го види на живо, независимо дали му трябва, или не.

Замислете се – ако наистина имате необходимост от нещо, нямаше ли вече да сте се снабдили с него? Ако погледът ви се спре на нещо от някоя витрина, е по-вероятно да направите импулсивна покупка, защото просто „ви е хванало окото“, отколкото защото в действителност ви трябва. Ограничете до минимум изкушенията и ще видите как финансите ви ще се стабилизират с една идея.

Споделете какво бихте искали за личния си празник

Ако бихте могли да пропуснете момента на изненадата и бъдете попитани, то споделете с близките си хора от какво имате нужда и какво бихте искали. Независимо дали става дума за рожден ден, имен ден, Коледа – ориентирайки приятелите си относно избора за подаръка ви, от една страна, ще ги улесните, а, от друга – ще получите онова, което искате. Това отнема нуждата да си го купувате вие в последствие. Ако не сте твърде сантиментални, то тогава защо ви е поредния сувенир от човек, който е нямал идея какво да ви вземе? По-добре споделете какво искате и улеснете всички.

Приложете на практика който и да е от тези трикове и ще видите, че ефектът няма да закъснее. Парите, разбира се, не са всичко, но разполагането с тях носи комфорт и сигурност. Осигурете си ги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.