Когато говорим за самота, в съзнанието на повечето хора изниква асоциацията за една петък вечер, в която плановете ви са пропаднали и не ви остава нищо друго, освен да убиете време с някой и друг филм по телевизията.


Съществува обаче т.нар. „хронична самота“, която, сякаш като верига, се е оплела около врата ви и ви следва навсякъде. Тя е онова чувство, което ви кара да се чувствате сами дори и в моментите, в които сте обградени от много хора и, на пръв поглед, не са налични причини, които да ви карат да се чувствате по този начин.

Самотата като обичайно състояние е възможно да възпрепятства редица дейности и аспекти от живота ни. Невъзможността да се радваме изцяло на нещата, постоянното чувство, че нещо ни липсва, за да се чувстваме добре, е като бомба със закъснител. В един момент тази меланхолия обзема цялото ви същество и вие вече не помните какво е усещането да изпитвате истинска и неподправена радост.

Ето защо днес решихме да споделим с вас няколко начина, чрез които бихте могли да си помогнете в борбата с това така коварно състояние.

Започнете да се приемате такива, каквито сте

Спрете да мислите, че, ако бяхте по-слаби, щяхте да сте по-щастливи. Или ако бяхте по-красиви. Или по-богати. Както е известно, ключът към щастието и мира се крие в приемането на самия себе си. Да, неминуемо трябва да се усъвършенствате, но приемете този процес не като нужда да поправяте нещо счупено, а като едно така необходимо личностно израстване, за да ставате по-добра версия на себе си. Не добра, а по-добра.

Спрете да очаквате непрестанно одобрение и уверение отвън

Ако постоянно очаквате някой друг да ви облива с внимание и любов и, по този начин, да ви припомня колко сте важни и специални, то е много вероятно да развиете зависимост към отношенията си с околните. Първо, това е изключително натоварващо за близките ви. И, второ, не е никак здравословно за вас – одобрението и уверението, че се справяте добре и че сте някого, който си струва, трябва да идва на първо място от самите вас.

Намерете страстта си

Открийте онова хоби, което действително да ви носи щастие. Така прекараното време без компания няма да ви се струва като нещо страшно и непосилно, а ще ви е приятно да се впуснете в дейност, която намирате близка до себе си. Това е и много добър начин за себепознание и себеанализа. Инвестирайте във времето, прекарано със самите вас, дори и ако се страхувате да останете сами. Особено тогава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.