Концепцията за Capsule wardrobe или т.нар. „капсулен гардероб“ не е много популярна у нас, но е изключително удобна и пестяща финанси. Идеята на този гардероб е да се създаде удобна, ефективна и полезна за заетия човек организация на дрехите. Или казано по друг начин – събирането на определен брой дрехи, които могат да се смесват и съчетават помежду си, за да се създадат много тоалети. Обикновено един капсулен гардероб може да се носи около 3 месеца, след което трябва да се актуализира за следващия сезон.

Ето няколко насоки за създаване на капсулен гардероб:

Стъпка 1: Изберете тъмно синьо или черно като основен цвят

Най- класическият за модата начин е да заложите на тъмносин и/или черен цвят като основен. Това са двата най-често срещани нюанса в капсулните гардероби. Черното е чудесен основен цвят, който се използва, защото се съчетава с много други цветове. Ако не искате да използвате черно, можете да изберете кафяв нюанс като основа.

Стъпка 2: Изберете основни дрехи в неутрален цвят

Под основни дрехи се има предвид различни горни и долни класически парчета в неутрални цветове като черно, бяло, сиво, светло синьо, деним и бежово.  Примери за такива са бяла риза с копчета, сива тениска с къс ръкав, бежов пуловер, бяла тениска с дълъг ръкав, черна пола, панталон, дънки и др.

Целта е всички цветове да се координират добре помежду си, затова заложете на един нюанс и го следвайте.

Например изберете 5 долни дрехи – тесни дънки, дънкова пола, сиви тесни дънки, черни панталони до глезените и черна пола-молив .

За горно облекло добавете сива тениска с къс ръкав, сива жилетка, бяла тениска с къс ръкав, бяла риза с копчета , блузи – в цвят деним и черна, бежова жилетка и черна рокля .

Когато добавяте и сменяте елементи в капсулния гардероб се уверете, че всичко се координира заедно. Ако ви липсват нещо, определете внимателно от какво се нуждаете, преди да го купите. Избягвайте да разглеждате продажбите и помислите внимателно за новия артикул, преди да го вземете. Когато обмисляте нова покупка, си задавайте няколко въпроса, които ще помогнат да избегнете излишни разходи. 

Тези въпроси са:

1. Съчетава ли се дрехата / аксесоара с 3 други артикула в гардероба?
2. Колко тоалета мога да създам с този артикул?
3. Съвпада ли с личния ми стил?
4. Размерът, видът и материята подходящи ли са за мен?
5.  Как се съчетава това с начина ми на живот?

Стъпка 3: Изберете цвят – акцент

Тук идва забавната част. Изберете любимия си цвят – червено, розово, маслинено, кралско синьо или бордо, жълто…..Важното е да използвате цветове, които се координират с основният цвят.

Стъпка 4: Добавете няколко елемента и слоеве с шарки

Сега добавете 1, 2 или 3 елемента с шарки. Те могат да бъдат горни дрехи, панталони, поли или рокли. Най-популярният елемент е хоризонтална раирана тениска, например тъмно райе или черно райе. Този тип дреха ще се комбинира с почти всичко в гардероба. Други модели, които добре се координират, са на точки и флорални елементи. Ако изберете флорален топ или панталон, уверете се, че цветовете в горната част, панталоните или полата се координират с акцентния цвят и основните цветове.

Стъпка 5: Изберете обувките и аксесоарите

Сега, след като вече имате основната част от капсулния гардероб, може да добавите обувките и аксесоарите. За обувките можете да изберете чифт или два в един и същи основен цвят, тъмносин или черен, неутрални чифт токчета или равни обувки, ежедневни кецове или  маратонки, ботуши или сандали (според сезона). Броят на избраните двойки обувки зависи от начина на живот и стила.

За аксесоари изберете една или две чанти. Черна или бежова чанта винаги са чудесно допълнение към гардероба, защото цветовете се съчетават добре с тоалетите. За финиш изберете огърлица, един или два шала. Винаги може да надградите с шапка, часовник, гривна или брошка.

Важно е да се каже, че елементите в капсулния гардероб са неща, които никога не излизат от мода. Инвестирайте в качествени дрехи, а тъй като капсулната колекция е предназначена да се носи отново и отново, идеята е, че да не се налага постоянно да се подменя.