Известен е фактът, че за да се чувстваме добре, трябва да си осигурим качествена и разнообразна храна. Плодовете и зеленчуците са една от големите хранителни групи, които трябва да включим в ежедневното си меню. Според актуалните препоръки на Световната здравна организация, възрастен човек трябва да консумира около 400 г от тях на ден. Натоварените ни графици обаче често поставят сериозни препятствия пред пълноценното ежедневно хранене.

Днес ще дадем някои насоки какви сезонни плодове и зеленчуци можеш да добавиш в обедната си кутия. Ще споменем и някои вкусни начини, по които можеш да им се насладиш.

Пролет

Това е сезонът, в който можем да дадем полет на своята кулинарна фантазия. Вариантите за салати между март и май са много и разнообразни. Те могат да бъдат плодови, зеленчукови или дори смесени. Най-голямата класика през този сезон несъмнено е салатата от маруля с репички и краставици.

Но през пролетта се появяват още много други видове листни зеленчуци. Така че, ако предпочиташ оригиналните комбинации, можеш да си направиш микс от зелени салати, които да допълниш с ягоди. Залей с класически лимонов дресинг, или добави малко портокал за разкош. За да пренесеш салатата до офиса по лесен и безопасен начин, можеш да сложиш зеленчуците в обикновена кутия, а дресингът – в малка кутийка с гумено уплътнение или мини шишенце, което се затваря плътно.

Лято

Лятото е сезонът на изобилието. Домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки – списъкът с вкусни неща за хапване е просто безкраен! Сега е моментът да се насладиш на шопска салата от слънчеви домати и хрупкави краставици. Друга много добра опция за офиса са грилованите летни зеленчуци. Направи си, например, микс от запечени на скара тиквички, патладжани, чушки и домати и ги подправи с балсамов дресинг. Ако обичаш люто, със сигурност ще им отиват пукани чушлета с чесън и магданоз, овкусени със сол, зехтин и лимон.

Плодовете са също толкова разнообразни, колкото и зеленчуците. Именно през лятото стават най-страхотните плодови салати! Между юни и август можеш изцяло да замениш десерта си в офиса с плодове.

Есен

Когато кажем “есен” една от първите ни асоциации е тиква. При всички положения е страхотно попълнение в кутията за обяд. Можеш да добавиш сурови парченца в салатата, да си направиш крем супа, или да я запечеш за десерт. Със застудяването на времето, зеленчуците на пара (броколи, карфиол, резене) стават отново подходящи за обедното меню.

Есенните плодове включват грозде, боровинки, ябълки, круши. Похапни ги самостоятелно, или в комбинация с кисело мляко. Дюлите пък можеш да напълниш с орехи и мед и да приготвиш на фурна.

Трябва да отбележим още, че през есента могат да се намерят и новите реколти с ядки – орехи, лешници, бадеми. Те могат да допълнят твоята салата или да се превърнат в енергийна междинна закуска за натоварения ден. Нека не забравяме и сладките кестени. Те са изключително вкусни и печени, и варени, но могат да се превърнат и в неустоима обедна супа.

Зима

Може и да ти се струва, че през зимата почти няма избор на плодове и зеленчуци, но това не е съвсем така. Студеният сезон е времето, в което можеш да се насладиш на разнообразни грудкови зеленчуци. Интересното при тях е, че почти всички (с изключение на картофа) могат да се консумират както в суров вид – под формата на салата, така и сготвени.

Ако искаш да включиш салата, която да те изпълни с енергия, настържи малко цвекло, моркови и ябълки. За да се възползваш максимално от всички ценни хранителни вещества на сезонните плодове и зеленчуци, избери свежи продукти. Можеш допълнително да обогатиш салатата с ядки по твой избор.

През зимата също можеш да хапваш броколи и карфиол на пара, овкусени със салатен дресинг или комбинирани с кашкавал и сирене. Ако обичаш сосове и разядки, зимните зеленчуци могат да се превърнат в превъзходна гарнитура. Нарежи стъбло от целина, моркови или цвекло на пръчици и ги комбинирай с хумус, гуакамоле или дори песто.

Когато става дума за плодове през зимата, може би първото, което ти идва на ум са ябълките и крушите. Да, тези два плода, характерни за нашите ширини, са една от възможностите. Съществуват толкова много различни сортове от тях – по-кисели или сладки, по-сочни, по-хлебни, ранни или късни, че дори само те могат да предоставят доста голямо вкусово разнообразие. Нека не забравяме, че зимата е сезонът и на цитрусовите плодове. Вземи си за обяд помело, грейпфрут, портокал или ароматна мандарина. Свежият вкус и приятният аромат ще те освежат и ще те изпълнят с енергия.

Надяваме се, че нашите съвети ще ти бъдат от полза и ще те улеснят поне малко по пътя към балансираното хранене всеки ден.