Минимализмът е житейска философия, която привлича все повече поддръжници. В основата ѝ стои максималното оползотворяване на предметите,  които притежаваме и отказа свръх консуматорските нагони. Този начин на живот има своето отражение и в интериорния дизайн. Той се свърза със семплота, свобода на пространството и изчистени линии. Освен че е много практичен, минималистичният стил е и изключително модерен. В тази статия сме подбрали за вас няколко полезни съвети, които ще помогнат да превърнете вашата стая в перфектната минималистична спалня – вижте как.

Разчистете всичко, от което нямате нужда

Не е нужно да се отказвате от всичките си материални придобивки, но понякога претрупването с вещи може да е задушаващо. Освен това е толкова трудно да откриете подходящо място, където да ги съхранявате. Така бързо може да изгубите контрол над положението и спалнята ви да изглежда  твърде разхвърляна и хаотична.

Просто се огледайте и помислете кои са нещата, които нямат място там, а само пречат. Това може да са различни декорации или мебели, които само хващат прах или кутии, които отдавна чакат да бъдат преместени.

Подобно основно почистване е чудесно начало на усилията да създадете минималистична визия на вашата спалня. Също така, може да ви подейства като терапия, защото разчистването и освобождаването от излишните вещи, ще ви накара да се почиствате по-добре и ще отвори повече допълнително пространство.

Оставете по-малко на показ

Както вече споменахме, изчистените линии и липсата на всякакви излишни предмети, са в основата на минималистичния стил. Ако не сте готови да се откажете от всичките си притежания, то добра идея е да потърсите хитър начин да ги скриете, за да създадете това семпло и чисто излъчване, към което се стремите.

Приберете и организирайте повече вещи в места за съхранение като гардероби и  шкафове. Вградените шкафове са още един хитър трик за пестене на пространство и складиране на различни предмети. Оставете малко декоративни елементи и изберете тези от тях, които ви носят хубави спомени и имат важна сантиментална стойност. Това ще придаде уютно и приятно усещане на спалнята.

Заложете на монохроматична визия

Ако се чудите какво означава това – изберете един основен цвят, който да преобладава в цялото пространство. Сред традиционните избори са бялото, светло сиво и бежово, тъй като те са натурални цветове, които оптически правят пространството да изглежда по-просторно, създавайки усещането за простор и свобода. Освен това е много по-лесно да съчетаете отделните мебели и декорации, така че да изглеждат добре и да не се притеснявате излишно дали ще си отиват.

Разбира се, за да не изглежда като болнична стая, добавете акцентен цвят по избор. Използвайте го за декорациите, килима, а също може да добавите и цветно шалте за спалнята. По този начин ще създадете разнообразие и хармония.

Функционалността е на първо място

Както стана дума в началото, идеята на минимализма не е само да намалите зависимостта си от материалното, но и да откриете множество начини, по които може да използвате наличните вещи в дома си.

Затова въздържайте се от модерни и дръзки покупки, които ще изгубят актуалността си само след няколко месеца. Също така, не добавяйте множество аксесоари, които нямат никакво друго предназначение, освен да красят стаята. Запомнете, че функционалността е от ключово значение за една минималистична спалня. Затова всеки път, когато се колебаете дали да добавите още нещо, спрете и помислете дали то ще ви бъде от полза, или само ще взема излишно място.

Това бяха няколко съвета, които могат да ви послужат като чудесна отправна точка, ако сте решили да преобразите спалнята си в минималистичен стил. Не се страхувайте да опитате и да експериментирате с подредбата и на стаята, с премахването на мебели и декорации, защото всяка спалня има своя неразкрит потенциал. Бъдете креативни и запомнете, че понякога по-малко значи повече.