Ако попитате диетолозите и нутриционистите, вероятно ще ви кажат, че няма такова нещо като „суперхрана“.


Всъщност, терминът „суперхрана“ е по-скоро маркетингов – никоя диета не би могла да бъде пълноценна и достатъчна за здравето на организма, ако се състои само в няколко определени храни.

Въпреки това, обаче, съществуват продукти, които са наистина богати на много витамини и минерали. За такива храни мислим като за „суперхрани“ – не защото са единственото, което трябва да консумираме, а защото са такива, които не бива да пропускаме в дневното си меню.

Вижте кои са храните, които да включите в диетата си още днес.

Зеленолистните зеленчуци

Тези зеленчуци са отличен източник на нутриенти като цинк, калций, желязо, магнезий, витамин Ц и фибри. Едно от най-силните им качества се състои в способността им да намалят риска от развитие на хронични заболявания като сърдечни проблеми и диабет тип 2. Съдържат и богат набор от противовъзпалителни компоненти, които биха могли да ви предпазят от някои видове рак.
Подходящи зеленчуци от тази група са зелето, рапята и спанакът.

Горски плодове

Горските плодове са богато снабдени с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
Силното им антиоксидантно действие се асоциира с намалянето на риска от инфаркт, рак и редица възпалителни процеси в организма.
Горските плодове са и изключително полезни при борбата срещу някои хранителни разстройства, особено съчетани с конвенционални терапии на лечение.
От тях е добре да хапвате малини, ягоди, боровинки, къпини.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа малко количество кофеин и е всепризнато средство за помощ при редица медицински състояния.
Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които имат силно противовъзпалително действие. Консумацията на тази напитка предпазва от хронични болести като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.
Зеленият чай има доказано благоприятен ефект и при борбата с наднорменото тегло.

Яйца

Макар че съдържат високи холестеролни нива, яйцата и до днес си остават една от най-предпочитаните полезни храни.
Яйцата са богати на витамин Б, селен, витамин А, желязо и фосфор. Те са и високопротеинова храна. Съдържат антиоксиданти, които предпазват зрението и се грижат за очното здраве.

Ядки и семена

Ядките са богати на фибри и полезни мазнини. Имат доказан противовъзпалителен ефект. Консумацията на ядки и семена спомага при превенцията срещу сърдечно-съдови заболявания.
Измежду ядките, които трябва да включите в менюто си, срещаме бадеми, пистачио, орехи, кашу и бразилски орех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.