Тази седмица в офиса видях жена на възрастта на майка ми със симптоми на ниско сексуално желание.

Тя искаше да се проверят нейните „хормонални нива“ и беше убедена, че несъмнено нейните яйчници са виновни за липсата на желание. Често срещам жени, които изпитват ниско сексуално желание в даден момент от живота си.

Наличието на адекватни хормонални нива е полезно за сексуалната функция. Естрогенът стимулира притока на кръв към влагалището и осигурява адекватно смазване, докато тестостеронът предизвиква сексуални позиви.

Но сексуалното желание при жените често е по-сложно от простото лабораторно значение. Стресът, емоционалното здраве, красотата на тялото и взаимоотношенията също играят огромна роля.

Когато попитах жената, спомената по-рано колко често прави секс, отговорът варираше от веднъж месечно до 5 пъти седмично.

За мен „5 пъти седмично“ изглежда доста добра седмица, но за нея това не беше толкова нормално и беше разочароващо. Въпреки че хормоните не винаги са виновникът за този проблем, има моменти, когато те могат да причинят ниско либидо.

Нередовните или липсващи менструални цикли, цклите, които се появяват последователно на всеки 24 – 34 дни, обикновено са знак, че яйчниците и хормоните Ви работят правилно

Нередовните, редки или отсъстващи периоди са най-голямата улика, че женските хормони са ненормални. Периодите без менструация за повече от 6 месеца са особени и могат да сигнализират за дисбаланс на естрогена.

Това може да повлияе отрицателно на сексуалната функция, но по-важното е, че може да причини други здравословни проблеми, така че това трябва да се направи посещение при лекар.


Менопауза

След менопаузата женските яйчници спират да произвеждат хормони, така че общото ниво на естроген и тестостерон е минимално.

Много жени са в менопауза без да имат  сексуални проблеми, но други се борят с вагинална сухота и ниско желание. Спадът на естроген често води до изтъняване на вагиналната тъкан, сухота и болезнено сношение.

Ако сексът е болезнен и неприятен, жените няма да искат да го правят толкова често и това ще доведе до още по-голямо сексуално разстройство. (Правете секс или го загубете изобщо!)

Понякога тези симптоми могат да бъдат лекувани с прости смазки. Ако това не помогне, локално предписаният естрогенов крем обикновено може да върне вагиналната тъкан в нейното състояние в пременопауза.

Тестостероновите препарати, въпреки че не са одобрени от FDA за жени, са проучени и са показали, че са ефективни за подобряване на либидото при жени в близост до и след менопаузата, макар и не без странични ефекти.

Акнето и увеличаването на окосмението са често срещани и са наблюдавани други странични ефекти като високи нива на холестерол, които теоретично могат да причинят сърдечни заболявания. Често предписвам тестостеронов крем на моите пациенти в менопауза и повечето от тях са доволни от ползите, но винаги се опитвам да ги предупредя срещу факта, че нямаме дългосрочни проучвания и не знаем какви са възможните дългосрочни странични ефекти.


Хапчета – противозачатъчните хапчета свързват излишния тестостерон в организма, а при някои жени, ако нивото падне, това може да повлияе на либидото. Ако смятате, че вашето хапче може да пречи на сексуалния ви живот, говорете с Вашия лекар за нехормонална опция.

Ако имате редовни менструации, нямате болка по време на полов акт и нямате хормонални контрацептиви, тогава източникът на ниското ви сексуално желание най-вероятно не са вашите хормони. Има няколко лекарства за жени с нормални хормонални нива (може би наскоро сте чували за лекарство, наречено флибансерин, което е било изпратено отново за одобрение от FDA). Но за повечето жени сексуалното желание не е прост физически проблем, както при повечето мъже. Отговорът обикновено е толкова многостранен, колкото и проблемът.